Noter er – ja, noter. Det er kortere tekstbidder, måske nogle linjer, måske op til 3-4 sider. Formålet med noter er at fastholde en tekst, man har læst, end ide, man har fået, en refleksion som pludselig viser sig. Eller måske noter fra et møde eller en vejledning. Det kan være alt muligt, men kortere og foreløbigt.

Der er forskelige ting, som en note-app i forhold til mit behov skal kunne:

  • Man skal kunne søge i den. Altså i selve tekstens indhold. Dette kan man ikke gøre særlig godt i tekstbehandlingsprogrammer, som Word. 
  • Appen skal kunne findes på og synkronisere mellem flere platforme: Jeg vil kunne bruge min note-app både på min computer og på min telefon. Og noterne, jeg tager, skal overføres automatisk mellem de forskellige enheder.
  • Appen skal kunne bruges til både tekst og billeder.
  • Man skal kunne knytte ‘tags’, dvs nøgleord til de enkelte noter.
  • Man skal kunne linke mellem de forskellige noter inden for app’en

Hvorfor ikke bare bruge Word, Pages eller computerens eget, indbyggede – og gratis – notesapp? Man kan selvfølgelig fint skrive i disse systemer, men de duer kun til dagligt brug. Især mulighederne for at søge i teksten inden i noterne og at kunne linke mellem noterne fungerer ikke rigtigt.

Så – notesprogram eller ikke – overvej dit behov på længere sigt.  

Jeg vil her vise det notesprogram, som jeg selv bruger, nemlig Bear. jeg har tidligere brugt Evernote, men har droppet pga prisen, og Microsofts Onenote, som faktisk er fint, men for tungt – i hvert fald, når man er mac-bruger. Måske virker det bedre på en windows-maskine. Men der findes mange andre notesprogrammer end disse – kig endelig rundt og find det, der passer præcist til dig!

Bear

Bear er et program, der kan alt fra listen ovenfor, og som ikke koster alverden – ca. $15 om året. 

Læs endelig de forskellige reviews om bl.a. Bear, for at se, om det er noget for dig. Også de mere kritiske. Vær også opmærksom på reviews på Youtube. Og på datoen for reviewet: apps opdateres forholdsvist hyppigt, og man skal selvfølgelig ikke basere sit valg på anmeldelser af en ældre version.

Bears hjemmeside

Billede af notesprogrammet Bear - fokus på noterne

Billede 1: I biledet her har jeg noteret de tidligere tekster, jeg har læst. Her er det frem tekster af Bourdieu. Jeg har blot skrevet tekstens forfatter, årstal og titel (nok til at jeg kan identificere teksten) og tilføjet keywords – de grå med #-tegn foran. På et senere tidspunkt kan jeg så finde alle mine tekster med de konktete keywords.

Billede af notesprogrammet Bear - fokus på keywords

Billede 2: Her kan man se, hvordan fokus på et keyword ser ud. Når jeg vælger keyword’et Praktikteori’ til venstre, får jeg vist alle de noter, hvor keywordet optræder

At anvende keywords som ovenfor kræver, at man overvejer, hvilke keywords, man vil bruge og hvordan: for mange keywords gør tingene uoverskuelige. Skal man udvikle en struktur(et hierarki for sine keywords? Hvor langtidsholdbare skal de være? Dette er svært at svare generelt på, men prøv dig frem. Og lad være med at overtage det arbejde, som allerede er lavet af andre, fx af bibliotekerne.