Teknikker handler om forskellige måder at arbejde på. Man tænker måske ikke over det til dagligt, men vi benytter os af en lang række teknikker – redskaber/værktøjer – både i studie- og arbejdssammenhænge og i den helt almindelige hverdag. Teknikker er en blanding af vaner og praktikker, vi har tillært os, i forbindelse med at kunne gøre noget, vi gerne vil. Når vi vil nå et mål. Det gælder i livet i almindelighed, og det gælder, når man vil studere.

Teknikker, der allerede fungerer godt i forhold til deres formål, skal man endelig ikke gøre noget ved. Ingen grund til at reparere på noget, der fungerer. Men ofte kan man justere lidt og derved få et bedre resultat. Så hvis der er noget, som du har lyst til at gøre bedre eller bare gøre på en anden måde, så kan du måske finde inspiration her.

Mange teknikker kan bruges i flere sammenhænge, så sæt endelig ikke lighedstegn mellem en bestemt teknik og en bestemt ting, du gerne vil gøre. Teknikker er som værktøjer kendetegnet ved, at de kan bruges med forskellige formål. En skruetrækker er fx både god til at skrue skruer i med, men den er også fin til at få en kapsel af en gammeldags ølflaske med.

Det handler også om, hvordan man individuelt bedst tænker. Nogen mennesker kan li’ struktur og meget af det, mens andre føler sig begrænsede af struktur. Vælg det, der kan fungere for dig, og vælg lidt ad gangen.

Til teknikkerne er der også knyttet forskellige apps. Jeg vil liste til mulige apps i forbindelse med beskrivelse af de enkelte teknikker, men man behøver ikke bruge en app, hvis man bedre kan lide papir og blyant. Igen – det kommer an på, hvad du trives bedst med.

De teknikker, jeg beskriver, er grupperede under følgende temaer:

  • Overblik – hvordan skabe overblik over dit skrivearbejde. Velegnet til små og især større skrivearbejder
  • Husk-systemer – at have et system, så man husker, hvad man skal gøre og som man kan planlægge ud fra
  • Styr på filerne – ideer til, hvordan du kan holde styr på dine filer på computeren
  • At tage noter – om forskellige noteprincipper
  • Læseteknikker – om forskellige læseteknikker
  • Tidsplanlægning – hvordan man kan planlægge sin tid, så man også kan leve ved siden af studiet og nå det hele
  • Det sociale – ikke så meget teknik, men lidt ord om, at man skal huske dette!
  • Sprog – hvordan man kan forbedre sit sprog. Både det danske og det engelske
  • Test af studiestile – mennesker foretrækker ofte at lære på forskellige måder. 
  • Ressourcer til Gode Studievaner – andres gode ting af andre, om at studere.